Sijaintisi: Ruokapalveluala > 1. Opiskele > Ruoan tuotanto ja jalostus > Jalostuksen ja kuljetusten vaikutukset
 
 
Lähetä palautetta
 
 

Anna palautetta Ympäristöosaava ammattilainen -palvelusta

Otamme mielellämme vastaan palautetta verkkopalvelusta, esimerkiksi sisällöistä ja käytettävyydestä. Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Kiitos!





Ruoan jalostuksen ja kuljetusten vaikutukset

Ruoan jalostuksen keskeisimmät ympäristövaikutukset liittyvät elintarvikkeiden valmistukseen ja raaka-aine- ja tuotehävikkiin. Kuljetukset ja pakkausmateriaalit muodostavat yleensä vain pienen osan elintarvikeketjusta aiheutuvista vaikutuksista. Verrattuna alkutuotannon kuormitukseen jalostusvaiheen ympäristökuormitus on yleensä pieni.

Elintarvikeketjun ympäristövastuun taustaraportti ja tulosraportti (MTT)

Ruoan kypsennys ja kylmäsäilytys ovat elintarvikeketjussa suuria ympäristövaikutusten aiheuttajia. Eri elintarvikkeilla jalostuksen ympäristövaikutukset vaihtelevat melkoisesti jalostusasteesta riippuen. Ympäristökuorman pääosa voi myös eri tuotteilla syntyä tuotantoketjun eri vaiheissa.

Katso kuva eri elintarvikkeiden suhteellisista kokonaisympäristövaikutuksista.

Esimerkiksi broilerijalosteiden tuotannossa suurin osa ympäristövaikutuksista syntyy rehuntuotannossa ja broilerien kasvattamisessa ja vain pieni osa jalostuksessa. Sen sijaan ruisleivän tuotantoketjussa merkittävin ympäristövaikutus aiheutuu energian kulutuksesta leipomossa. Juuston valmistuksen merkittävästi ruisleivän ja broilerien tuotantoa suuremmat ympäristövaikutukset syntyvät navetassa maitokarjan kasvatuksesta. Juuston kuormitus on maitoon nähden moninkertainen, koska juuston valmistusprosessi vaatii moninkertaisen määrän maitoa.

Elintarvikkeiden jalostuksessa syntyy huomattavia määriä sivutuotteita ja jätteitä. Eloperäiset jätteet ja sivutuotteet voidaan kuitenkin usein hyödyntää mm. rehuna, maanparannusaineena tai biopolttoaineena. Elintarviketeollisuudelle on ominaista runsas vedenkulutus. Vettä kuluu mm. tuotantotilojen pesussa ja jäähdytyksessä. Tuotejäämiä sisältävät jätevedet aiheuttavat ravinnekuormitusta.

Pakkausten osuutta ympäristövaikutuksista on pidetty merkittävämpänä, kuin elinkaariarvioinnit osoittavat. Tavanomaiset pakkaukset aiheuttavat joitakin prosentteja tuotantoketjun ilmastovaikutuksista. Pakkauksista aiheutuu kuitenkin merkittävä jäteongelma.

Ruoan kuljetuksen osuus tuotantoketjun ympäristövaikutusten kokonaisuudesta on pieni, useimmissa elintarvikeketjuissa suuruusluokkaa 1-6 %. Kuljetukset ovat kuitenkin lisääntyneet ruoantuotannon keskittyessä ja siirtyessä halvan työvoiman ja halpojen raaka-aineiden maihin. Liikenteen päästöjen vähentymisen hyöty menetetään, kun raaka-aineita kuljetetaan yhä pidempiä matkoja.