Lähetä palautetta
 
 

Anna palautetta Ympäristöosaava ammattilainen -palvelusta

Otamme mielellämme vastaan palautetta verkkopalvelusta, esimerkiksi sisällöistä ja käytettävyydestä. Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Kiitos!

Sähkönsäästövinkit kiinteistön käyttäjille

Kiinteistön käyttäjiä opastetaan sekä heidän käytössään olevien että yhteisten tilojen ja laitteiden oikeaan käyttöön. Näin varmistetaan esimerkiksi käyttäjäkohtaisen koneellisen ilmanvaihdon tai pesuhuoneiden lattialämmityksen energiatehokas käyttö.

Kiinteistösähkön kulutusta seurataan säännöllisesti ja siitä viestitään käyttäjille konkreettisilla mittareilla (kWh tai €/vuosi/käyttäjä).

Kiinteistönhoitajan kannattaa jakaa omaa ammattitaitoaan käyttäjien hyödyksi ja antaa vinkkejä myös käyttäjäkohtaisen sähkönkulutuksen vähentämiseen. Kodin laitteista sähköä kuluu eniten valaistukseen, kodin elektroniikkaan ja kylmälaitteisiin.

Kotien sähkönkäytössä merkittäviä eroja

 

Valaistus

Luonnonvaloa kannattaa hyödyntää. Valoja ei pidetä turhaan päällä kirkkaana päivänä, eikä muutenkaan tarpeettomasti. Valot kannattaa sammuttaa aina, kun tila on käyttämättä yli 10 minuuttia.

Energiansäästölamput vähentävät valaistuksen sähkönkulutusta. Nykyisin on hyvin tarjolla erilaisiin kohteisiin ja valaisintyyppeihin soveltuvia energiansäästölamppuja. Kohdevaloina toimivat myös LED-valot, jotka kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa kuin hehku- tai halogeenilamput.

Energiansäästölampuista on saatavilla myös ulkovalaisimiin sopivia malleja. Lisäksi myynnissä on hämäräkytkimellä varustettuja energiansäästölamppuja. Ulkovalosarjoissa LED-valosarjat ovat kulutukseltaan pienimmät.

Opastusta oikeiden lamppujen valintaan: http://www.lampputieto.fi/

Kodin elektroniikka

Sähkönkulutusta on helppo vähentää sammuttamalla virta tarpeettomista sähkölaitteista. Valmiustila kuluttaa sähköä, vaikka laitetta ei käytetä.

37-tuumaisen LCD-television katselu päivittäin 3 tuntia ja pitäminen muun ajan valmiustilassa kuluttaa vuodessa saman verran energiaa kuin keskikokoinen A+ -luokan jääkaappi.

Kylmälaitteet

Kylmälaitteet sijoitetaan niin, ettei aurinko lämmitä niitä suoraan ikkunasta, eivätkä ne ole muun lämmönlähteen, kuten hellan, astianpesukoneen tai patterin vieressä. Väärä sijoittelu voi lisätä kylmälaitteen sähkönkulutusta10-20 %. Kylmälaitteet puhdistetaan (lauhduttimet ja tiivisteet) ja sulatetaan (pakastin) säännöllisesti.

Pyykinpesu

Pyykkiä pestään täysiä koneellisia ja tarkoituksenmukaisella ohjelmalla. Sähkönkulutus puolittuu, kun pesulämpötila muutetaan 60 °C:sta 40 °C:een. Sähkönkulutus kaksinkertaistuu, jos pesulämpötila nostetaan 60 °C:sta 85-95 °C:een. Taloyhtiön pesulaa kannattaa hyödyntää, jos sellainen on tarjolla.

Uusia pyykinpesu- ja kylmälaitteita hankittaessa valitaan energiatehokas malli. Ostopäätöksessä auttavat viranomaisten valvomat energia- ja ympäristömerkinnät, kuten energialuokat (A-G), Joutsen-merkki ja EU-kukka.

Sähkösauna

Sähkösaunassa yli 50 % sähköstä kuluu saunan esilämmittämiseen ja loput lämmön ylläpitämiseen. Siksi sauna kannattaa lämmittää kerralla koko porukalle. Turhinta tuhlausta on saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään. Saunaan mennään myös heti, kun se on valmis.

Taloyhtiön saunaan sopivat samat periaatteet. Saunavuorot sovitaan peräkkäin, jolloin saunan lämpimänä pitämisen kokonaisaika on mahdollisimman lyhyt. Myös saunan lämpötila vaikuttaa sähkönkulutukseen. Lämpötilan nostaminen 70-80 °C:sta 100 °C:een nostaa sähkön kulutusta 20-30 %.

Hyvin toteutettu ilmanvaihto auttaa pitämään tasaisen lämpötilan. Tällöin kiukaan termostaatti voidaan säätää pienemmälle.

Sähkökiukaan lisäksi pesutilojen lattialämmitys on merkittävä sähkön kuluttaja. Lattialämmitys kannattaa säätää siten, että se tuntuu jalan alla miellyttävältä - ei kylmältä eikä lämpimältä. Oikea lämpötila on noin 23-24 °C.

http://helen.fi/energiansaasto/index.html

http://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen