Lähetä palautetta
 
 

Anna palautetta Ympäristöosaava ammattilainen -palvelusta

Otamme mielellämme vastaan palautetta verkkopalvelusta, esimerkiksi sisällöistä ja käytettävyydestä. Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Kiitos!

Vedensäästö ulkoalueiden hoidossa

Piha-alueiden pesu

Ulkoalueiden hoidossa vettä kuluu erityisesti hiekan ja pölyn poistoon. Vettä vaativat pesut kannattaa ajoittaa sateen jälkeen tapahtuviksi, jolloin sade on jo hoitanut osan pesutyöstä. Kun maa on jo valmiiksi märkää, pölyäminen on vähäisempää.

Pihojen keväinen hiekan ja pölyn poisto viimeistellään pesulla. Pesulla poistetaan mm. hieno hiekkapöly, siitepöly, kulttuurijätteet ja öljy.

Yleisen siisteyden vuoksi pihojen pesua tarvitaan harvoin muulloin. Siistimiseen riittää useimmiten harja ja roskakärry. Harkitse aina pesun todellinen tarve ennen aloitusta.

Kasvityöt

Nurmikot ja istutukset kastellaan tarpeen vaatiessa aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Tällöin aurinko ei kuumuudellaan haihduta vettä niin paljon ilmaan ja kasvit saavat veden helpommin juurilleen. Illalla suoritettu kastelu antaa kasveille parhaiten aikaa käyttää vesi hyödyksi. Mikäli kastelu on kiinteistön käyttäjien (yleensä asukkaiden) vastuulla, myös heitä neuvotaan kastelun oikeassa ajoittamisessa.

Pensaiden alla olevat katteet vähentävät kastelutarvetta. Katteen ensisijainen tarkoitus on estää rikkakasvien kasvua. Katteeksi soveltuvat kuorike, kaarna tai hake.

Kesän sateisuus vaikuttaa kastelutarpeeseen. Säätiedotuksia seuraamalla voi välttää turhaa kastelua. Mikäli luonnonveden kerääminen on mahdollista, sitä voi hyödyntää kasvien kastelussa.

Kasteluletkujen kuntoa on hyvä seurata, sillä pienestäkin vuotokohdasta tai huonokuntoisesta liittimestä valuu nopeasti vettä hukkaan suuri määrä. Hyvä nyrkkisääntö on korjata vuotokohta heti sen havaittuaan.