Sijaintisi: Puhdistuspalveluala > 1. Opiskele > Vinkit ja hyvät käytännöt
 
 
Lähetä palautetta
 
 

Anna palautetta Ympäristöosaava ammattilainen -palvelusta

Otamme mielellämme vastaan palautetta verkkopalvelusta, esimerkiksi sisällöistä ja käytettävyydestä. Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Kiitos!

Vinkit ja hyvät käytännöt


Ympäristötavoitteet ja yhteistyö

Esimerkkinä Mikkelin ruoka- ja puhtauspalveluiden ympäristöohjelma Siivoustaidon artikkeli ympäristötyöstä Mikkelin ruoka- ja puhtauspalveluissa

Joutsenmerkin kriteerit, Green Office ja Clean Card Lahden siivouspalveluiden ympäristötyön työkaluina

Ympäristövastuullinen siivous

Otsonoitu vesi päiväkoti- ja koulusiivouksessa Äänekoskella

Siivousaineet ovat tiivisteitä ja annostelumäärät pieniä. Käytä puhdistusaineiden ja käyttöliuosten annostelussa annostelulaitteita tai sopivan kokoisia mittavälineitä!

Jos lika ei irtoa, lisää mekaanisen työn määrää ja anna aineen vaikuttaa, älä lisää ainetta.

Ylläpitosiivouksessa ei välttämättä tarvita lainkaan puhdistusaineita. Nihkeä mikrokuitutekstiili sitoo hyvin pölyä ja mikrobilikaa. Myös kiinnittynyt vesiliukoinen lika voidaan poistaa pelkällä vedellä kostutetulla pyyhkeellä tai mopilla.

Melamiinilaikka vähentää kemikaalien käyttötarvetta kovien ja huokoisten lattioiden pesussa.

Pintojen peruspesu ja hoito 

Apuna töiden jaksottamisessa säännöllisesti on hyvä käyttää työaikaympyrää tai vuosikelloa. Tehdyt jaksottaiset työt myös dokumentoidaan eli kirjataan tehdyksi.

Kun lattian vahapinta ei ole liian kulunut, lattioille voi täydellisen vahan poiston sijaan riittää pelkästään pintapesu ja kerta- tai paikkavahaus. Menetelmä poistaa pinnoilta kiinnittynyttä likaa, joka ei lähde pois normaaleilla ylläpitosiivousmenetelmillä ja samalla voidaan myös elvyttää kulunutta suojapintaa.

Lattioiden vahanpoistoa voidaan nykyisin keventää käyttämällä siihen spp-laikkaa, joka poistaa likaa ja heikosti emäksisen puhdistusaineen kanssa myös ensimmäisen vahakerroksen. Silloin ei tarvita voimakkaita emäksisiä vahanpoistoaineita. Samalla työ kevenee ja säästyy aikaa, kun huuhtelun tarve vähenee.

Kivipintaisten lattioiden kemiallisten peruspuhdistusten ja vahausten sijaan kannattaa käyttää kivenhoitojärjestelmää, johon kuuluvat yhdistelmä- tai lattianhoitokoneen Twister-laikat ja puhdistusaine. Pinnasta tulee on helppohoitoisempi ja siihen saadaan haluttaessa kiiltoa, eikä lika ei kiinnity lattiapintaan niin helposti.

Jätehuolto

YTHS vähensi lajittelulla sekajätteen määrän viidesosaan

YTHS:n lajitteluohjeet hoitohuoneeseen (yleisterveys) ja taukotilaan 

Kannelliset siivoustekstiilien kostutusastiat muovipussien sijaan vähentävät siivouksesta syntyvää jätettä.

Puhdistuspalvelu voi ohjata, kannustaa ja kehittää asiakkaan kanssa asioita niin, ettei jätettä syntyisi.

Siivoojalla on valmius opastaa asiakasta jätteen oikeaan lajitteluun, esim. kierrätyksen ja lajittelun taskuopas. Selkeä ja kohteen tarpeiden mukainen lajitteluohjeistus jätepisteillä!

Puhdistuspalvelu voi tarjota lajittelukoulutusta erikoispalveluna: esim. asiakkaan uusille työntekijöille perehdytys kohteen lajittelukäytäntöihin tai jätteen välttämisen keinoihin.

Kulje kiinteistössä silmät auki, havainnoi epäkohdat ja välitä tieto niistä eteenpäin.

Vastuulliset hankinnat

Hankintojen kestävyyden lisääminen kannattaa aloittaa vaiheittain. On hyvä aloittaa tuoteryhmistä, joissa on ympäristömerkittyjä tuotteita.

Tavaroiden ja palveluiden tarjoajilta voi edellyttää ympäristövastuullisuutta. Tarjoajalta voi vaatia ympäristöjärjestelmää tai kattavaa ympäristöohjelmaa ja ympäristövastuullisuuden edellyttämistä myös alihankkijoiltaan. Myös kuljetuspalvelulle voidaan asettaa ympäristökriteereitä.

Hyvä käytäntö on suurten ja harvoin käytettävin siivouskoneiden vuokraaminen. Käytöstä poistettavilla siivouskoneilla on siivoustoiminnassa syntyvistä jätteistä suurimmat elinkaarivaikutukset. Koneita hankittaessa on siis syytä käyttää harkintaa.

Siivoustekstiilien ja työvaatteiden vuokraaminen ja niiden pesupalveluiden ostaminen voi olla materiaalitehokkaampaa kuin omien tekstiilien ja pesukoneiden ostaminen.

Yksinkertainen 1 ml pumppuannostelija pulloon tai kanisteriin maksaa itsensä pian takaisin!

Siivoustekstiilien huolto

Pesemällä keskitetysti täysiä koneellisia vähennetään sekä energian, pesuaineen että veden kulutusta.

Siivoustekstiilien puhtaus vaikuttaa olennaisesti siivouksen tulokseen. Ennen pesua tekstiileistä, varsinkin mopeista puhdistetaan irtonainen lika ja pöly. Pyykinpesun hygieeninen tulos kannattaa myös aika ajoin varmistaa testaamalla. Etenkin likaisten pyyhkeiden pitkä säilytys lisää pesun vaatimuksia. Sopiva pesukierto on tärkeää, sillä lika kiinnittyy ajan myötä tiukemmin.

Jos tekstiilit otetaan käyttöön kosteina suoraan koneesta, säästyy työtä ja kuivauksen vaatima energia.

Pienten kohteiden tai toimijoiden (esim. kotityöpalvelussa) tekstiilihuolto voi olla järkevää yhdistää, jotta siivoustekstiilit ja työvaatteet voidaan pestä energiatehokkaasti täysinä koneellisina ammattikäyttöön tarkoitetuilla pesukoneilla. Kokonaisenergiankulutus vähenee kuitenkin vain, jos pyykin kuljetuksesta ei aiheudu merkittävästi lisää energiankulutusta.

Uutta lämpöpumpputeknologiaa hyödyntävillä kuivausrummuilla pyykin kuivaus kuluttaa vähemmän energiaa kuin kuivaus narulla huoneilmassa.

Puhdistusainetta sisältävien siivoustekstiilien pesussa pesuainetta tarvitaan vähemmän: Puolet normaaliannostuksesta riittää!

Siivoustekstiien pesuun soveltuu usein myös siivouksessa käytetty puhdistusaine, jolloin erillista pyykinpesuainetta ei tarvita.

Uusien työtapojen oppiminen

Koneen käyttöä voi seurata esimerkiksi siivouskoneeseen kiinnitetyllä ajopäiväkirjan avulla.

UV-valolampun käyttö koulutustilanteessa edistää hygieenisten työtapojen oppimista. Ultraviolettivalo näyttää mm. proteiinijäämät, kalkkisaostumat ja biofilmin.

Koulutusmateriaalia verkossa:

Työterveys- ja turvallisuusriskien animaatiopaketti kouluttajien käyttöön. Euroopan työterveys- ja turvallisuusvirasto.

Duuniin, Hyria koulutuksen selkokielinen opas puhdistuspalvelualalle