Lähetä palautetta
 
 

Anna palautetta Ympäristöosaava ammattilainen -palvelusta

Otamme mielellämme vastaan palautetta verkkopalvelusta, esimerkiksi sisällöistä ja käytettävyydestä. Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Kiitos!

Jätehuolto

Yrityksen kannattaa ensin selvittää, kuinka paljon ja mitä jätteitä toiminnassa syntyy. Jätteiden lajittelun tehostamiseksi selvitetään, mitä jätejakeita paikkakunnalla toimiva jätehuolto voi ottaa vastaan. Sen jälkeen suunnitellaan jätteiden lajittelun käytännöt ja ohjeistetaan ne henkilökunnalle.

Ympäristötiimin kannattaa yhdessä käydä katsomassa, mitä jäteastioiden sisältä löytyy. Näin saadaan oikea kuva jätehuollon tilanteesta, henkilöstön toiminnasta ja tiedotustarpeista. Henkilöstön kanssa keskustellen voidaan löytää hyviä ideoita esimerkiksi jäteastioiden parempaan sijoitteluun ja henkilökunnan opastukseen.

Tehokkainta ja taloudellisinta jätehuoltoa on jätteiden synnyn ehkäisy. Siitä voit lukea Materiaalitehokkuus-osiosta. Tarpeettomalle materiaalille kannattaa myös miettiä uudelleenkäyttömahdollisuuksia. Jotkin kierrätyskeskukset ottavat vastaan esimerkiksi askarteluun soveltuvia ylijäämämateriaaleja ja välittävät niitä päiväkodeille ja kouluille.

Jätemäärän vähentäminen ja oikea lajittelu alentavat jätehuollon kustannuksia. Tähän siis kannattaa panostaa: ideakilpailut henkilöstön keskuudessa tai teemaviikko otsikolla "Paras jäte on syntymätön jäte".

Vinkkejä ja linkkejä jätteen määrän vähentämiseen

Suurin osa ihmisistä haluaa toimia oikein - kunhan tietää, mikä on oikein. Kaikkia sisäisen viestinnän työkaluja (kokoukset, sähköposti, intra, henkilöstölehti, ilmoitustaulut jne.) käyttäen kerrotaan henkilöstölle, mitkä ovat oman talon lajitteluohjeet ja menettelytavat. Työtiloihin on tärkeä hankkia riittävä määrä jäteastioita ja merkitä ne selkein kyltein ja tarroin.

Vinkkejä jätemäärän vähentämiseen työpaikalla: toimistossa, ammattikeittiöissä, kaupan alalla, sosiaali- ja terveysalalla, rakennusalalla, oppilaitoksissa ja päivähoidossa.

Teemapäivä

Teemapäivän avulla oikeat lajitteluohjeet saatetaan tiedoksi ja tehdään tutuiksi koko henkilöstölle. Monet alueelliset jätelaitokset tarjoavat maksutonta neuvontaa, ja heiltä voi tilata esimerkiksi lajittelukilpailun tai muuta ohjelmaa. Teemapäivän voi toistaa vuosittain.

Kierrätystapahtuma

Kevätsiivous, syyssiivous, joulusiivous. Näiden ajankohtien edellä kannattaa järjestää työpaikan kierrätystapahtuma: tuo tullessasi, vie mennessäsi. Voitte määritellä, mitä voi tuoda: vaatteet, kirjat, harrastusvälineet, lelut, astiat. Sopivaan tilaan laitetaan pöydät, niihin kyltit ja parin tunnin tapahtuman aikana tavara vaihtaa omistajaa. Jos jotain jää, on hyvä sopia, kuka toimittaa ne tapahtuman jälkeen lähimpään kierrätyskeskukseen tai kirppikselle.

Kierrätyshylly

Johonkin sopivaan ohikulkupaikkaan esim. sosiaali- tai taukotiloihin laitetaan kierrätyshylly, jonne voi tuoda itselleen tarpeetonta. On hyvä sopia vastuuhenkilöstä, joka pitää hyllyn siistinä ja toimittaa säännöllisesti kierrätyspisteeseen sellaiset tavarat, joille kenelläkään ei ole käyttöä.