Lähetä palautetta
 
 

Anna palautetta Ympäristöosaava ammattilainen -palvelusta

Otamme mielellämme vastaan palautetta verkkopalvelusta, esimerkiksi sisällöistä ja käytettävyydestä. Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Kiitos!

Kuljetukset ja liikkuminen

Kuljetusten ja liikkumisen päästöt muodostavat monen yrityksen merkittävän ympäristövaikutuksen. Sen vuoksi on tärkeää miettiä keinoja päästöjen vähentämiseksi. Monen pienen yrityksen mahdollisuudet vaikuttaa kuljetusten päästöihin ovat käytännössä hyvin rajalliset. Silloin kannattaa keskittyä oman henkilökunnan liikkumiseen esimerkiksi suunnittelemalla päivän asiakaskäynnit ja reitit huolella. Järkevä logistiikka säästää työntekijöiden aikaa ja liikkumisen kustannuksia.

Vinkkejä ja linkkejä henkilökunnan liikkumiseen


Työmatkapyöräily


Liikkumisen päästöjä voi vähentää myös muuttamalla työmatkakäytäntöjä. Työmatkoista 75 prosenttia tehdään henkilöautolla. Henkilöauto on ylivoimaisesti suosituin liikkumisväline myös lyhyillä, 1-5 kilometrin matkoilla.

Työmatkaliikunta on hyvä tapa parantaa omaa hyvinvointia ja työssä jaksamista. Jo 15 minuutin reipas kävely tai pyöräily kahdesti päivässä ylläpitää peruskuntoa ja vähentää stressiä.


Henkilökuntaa voi aktivoida työmatkapyöräilyyn parantamalla pyöräparkkeja, järjestämällä mahdollisuus pyörien huoltoon, hankkimalla pyöräreittikarttoja, järjestämällä kilpailu pyöräilykilometrien keräämisestä tai osallistumalla yhdessä valtakunnalliselle pyöräilyviikolle.

Yrityksessä voidaan myös järjestää tempaus pyöräilyn lisäämisen puolesta esim. tyhy-päivänä yhdessä työterveyshuollon kanssa. Henkilökunnasta löytyy usein joku innokas pyöräilijä, joka ottaa asian sydämelleen. Kannattaa kartoittaa harrastajat!

Kilometrikisa on yritysten, työyhteisöjen ja muiden porukoiden välinen leikkimielinen kilpailu, jossa osallistujat kirjaavat pyöräilykilometrejään ja kartuttavat oman joukkueen kilometrisaldoa.
Suomi pyöräilee -kampanja järjestetään vuosittain toukokuussa.

Kimppakyydit

Suurin osa työmatkoista taitetaan autolla, yksin. Kimppakyydillä voidaan vähentää työmatkojen päästöjä ja kuluja. Sovitaan käytännöt, miten oman työpaikan autoilijat voivat löytää toisensa ja sopia kimppakyydeistä. Yksinkertainen tapa asuinpaikkojen ja reittien selvittämiseen on merkitä asuinpaikat nuppineuloilla kartalle. On myös olemassa useampia nettipohjaisia kimppakyytiohjelmia, joissa voi tarjota ja pyytää kyytiä määrätylle yksittäiselle matkalle tai vakituisempaan yhteiskyytiin.

Lue lisää kimppakyydin järjestämisestä Motivan sivuilla. Kimppakyytiä voi tarjota tai hakea nettipalveluissa Kimppakyyti.fi jaGreenriders.fi.