Lähetä palautetta
 
 

Anna palautetta Ympäristöosaava ammattilainen -palvelusta

Otamme mielellämme vastaan palautetta verkkopalvelusta, esimerkiksi sisällöistä ja käytettävyydestä. Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Kiitos!

Hankinnat

Vastuullinen organisaatio sisällyttää raaka-aineiden ja toimittajien valintakriteereihin myös ympäristöasiat. Ennen hankintaa on syytä miettiä, onko tavaraa tai laitetta pakko hankkia, vai voidaanko tarve hoitaa esimerkiksi palvelun ostolla tai voidaanko entinen korjata.

Hankittavilta käyttötavaroilta, kemikaaleilta ja palveluilta voidaan vaatia ympäristömerkintä tai julkisten hankintojen tapauksessa merkintää vastaavat ominaisuudet.

Laitehankinnoissa käytetään vertailuperusteena kokonaistaloudellisuutta ja vaaditaan laitteilta parasta energialuokitusta tai tietoa niiden energiatehokkuudesta. Kaikille laitteille ei toistaiseksi ole energialuokitusta, mutta niiden energian- ja vedenkulutus voidaan ottaa huomioon valintakriteereissä. Hankintojen ja erityisesti palvelujen paikallisuuteen kannattaa myös kiinnittää huomiota.

Työkaluja ympäristönäkökulmien huomioimiseen

Seuraavat palvelut on tarkoitettu ensisijaisesti julkisiin hankintoihin, mutta niitä voivat hyödyntää myös yritykset.
Julkiset hankinnat 
Energiatehokkuus julkisissa hankinnoissa
Julkisten hankintojen neuvontayksikkö: Hankinnat.fi


Ympäristömerkit tutuksi

Henkilöstölle voi esitellä ympäristömerkkejä järjestämällä esimerkiksi näyttelyn yhteiseen taukotilaan, pitämällä tunnistamiskilpailun tai kokoamalla ympäristömerkeistä suunnistusreitin.

Tietoa erilaisista ympäristömerkinnöistä löydät esimerkiksi Ammattilainen ja ympäristö -osiosta 
Pohjoismainen ympäristömerkki
EU-ympäristömerkki


Reilun kaupan tuotteet

Reilun kaupan tuotteita on jo yli 1800, joista yli puolet on lisäksi luomusertifioituja. Tuotteita löytyy sekä kuluttajapakkauksissa että ammattikeittiöpakkauksissa.

Työpaikalla voi monella eri tavalla edistää Reilun kaupan tuotteiden käyttöä, esimerkiksi:

  • kahvi, tee ja kaakao, saatavissa myös automaatteihin
  • palaveritarjoiluissa hedelmiä, keksejä, mehuja, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä
  • liikelahjoina

Reilun kaupan edistämisyhdistys organisoi Reilun kaupan teemaviikon aina syksyisin. Teemaviikko on hyvä ajankohta tuoda esille Reilun kaupan tuotteiden käyttöä sekä miettiä uusia käyttökohteita yrityksen toiminnassa.

Lisätietoa Reilu kauppan ry:n sivuilla: www.reilukauppa.fi