Lähetä palautetta
 
 

Anna palautetta Ympäristöosaava ammattilainen -palvelusta

Otamme mielellämme vastaan palautetta verkkopalvelusta, esimerkiksi sisällöistä ja käytettävyydestä. Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Kiitos!

Ravinto

Ruoan ympäristövaikutukset muodostavat noin kolmanneksen meidän jokaisen aiheuttamasta ympäristökuormasta. Raaka-ainevalinnoilla on helppo vähentää ruoantuotannon haitallisia ympäristövaikutuksia. Lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota ruokahävikkiin sekä ruoan valmistuksessa että tarjoilussa.

Paikallisuus ja kotimaisuus ovat hyviä lähtökohtia paitsi ympäristön, myös turvallisuuden ja lähialueen talouden vuoksi. Sesongin kasviksia kannattaa tarjota monessa muodossa. Näiden teemojen ympärille on innostavaa järjestää sekä syötävää että somistusta.

Henkilöstöravintolan kanssa kannattaa yhdessä määrittää ympäristötavoitteita ja seurata niiden toteutumista. Ravintolasta kannattaa pyytää edustaja ympäristötiimiin, koska heidän asiantuntemustaan voi hyödyntää myös henkilöstön opastamisessa ja motivoimisessa ympäristömyötäisiin käytäntöihin.

Ympäristöosaava ammattilainen -palvelusta löytyy myös ruokapalveluala. Voitte vinkata asiasta henkilöstöravintolalle.

Vinkit ja linkit ravinnon ympäristökuormituksen vähentämiseen

Lautanen tyhjäksi!

Suomessa ruuan hävikki on MTT:n tutkimusten mukaan lähes 400 miljoonaa kiloa vuodessa. Ravitsemuspalveluissa menee noin 20 % syömäkelpoisesta ruoasta jätteeksi. Jätteeksi päätyvän ruoan osalta kaikki ruoantuotannon haitalliset ympäristövaikutukset ovat syntyneet turhaan ja rahaa menee hukkaan.

Ammattikeittiössä ja jopa hotellien aamiaisbuffeteissa on jo käytössä kylttejä, joissa kehotetaan ottamaan lautaselle sen verran, kuin jaksaa syödä ja lisää saa hakea, jos haluaa. Tällaiset kyltit sopivat kaikkialle.

Hyvä keino vaikuttaa henkilöstöravintolan ruokahävikin vähentämiseen on pitää seurantaviikko, jolloin punnitaan kaikki lautashävikki ja tuloksista kerrotaan henkilöstölle. Asian esille nostamisen jälkeen pidetään taas punnitusviikko ja tulokset julkistetaan. Tämä on tehokasta ja konkreettista jätteen synnyn ehkäisyä.

Saa Syödä! kannustaa nauttimaan ruoasta ja antaa vinkkejä
ruokahävikin vähentämiseen.


Luomua pöytään

Ammattikeittiöt ovat Suomessa olleet edelläkävijöitä luomuraaka-aineiden tuomisessa meidän kaikkien saataville. Tällä saralla on kuitenkin vielä pitkään työtä. Luomutuotteiden valikoima niin vähittäiskaupoissa kuin tukuissa lisääntyy jatkuvasti, joten saatavuus ei ole ongelma.

Jos miettii luomutuotteiden korkeampaa hintaa, voi ajatusta jatkaa siihen suuntaan, että laatu yleensä maksaa ja hävikkiä vähentämällä on varaa tarjota täysipainoista, terveellistä ja mahdollisimman kemikaalivapaata ruokaa.

Luomupäivä tai -viikko henkilöstöravintolassa

Luomualan keskeiset toimijat järjestävät syksyisin teemaviikon, johon yritys tai henkilöstöravintola voi osallistua. Teemapäivä on helppo järjestää omassa ruokalassa: vaikkapa torstaina luomuhernekeittoa ja pannukakkua päälle. Kaikkia raaka-aineita löytyy helposti tukusta.
Mikä tekee luomuruoasta hyvää ja missä viljelyn ympäristövaikutukset näkyvät? Lue lisää luomusta: www.luomu.fi.

Portaat Luomuun

Portaat Luomuun on ammattikeittiöille kehitetty toimintaohjelma, jonka avulla voi lisätä luomun käyttöä. Viisiportainen ohjelma on helppo aloittaa, sillä ensimmäiselle portaalle pääsee jo yhden luomutuotteen säännöllisellä käytöllä. Yli 2000 ammattikeittiötä kuuluu jo järjestelmän piiriin. Sen kehittäjä ja ylläpitäjä on EkoCentria.