Lähetä palautetta
 
 

Anna palautetta Ympäristöosaava ammattilainen -palvelusta

Otamme mielellämme vastaan palautetta verkkopalvelusta, esimerkiksi sisällöistä ja käytettävyydestä. Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Kiitos!

Ruoan kulutustottumukset ovat muuttuneet ympäristölle haitalliseen suuntaan

Viime vuosikymmeninä elintarvikkeiden kulutus on kasvanut. Ruokaa sekä syödään että heitetään meillä pois aiempaa enemmän, samaan aikaan osassa maapalloa kärsitään nälästä.

Ruokahävikkiä vähentämällä leikataan tehokkaasti elintarvikkeiden koko elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia. Arviot ruoan hävikistä koko elintarvikeketjussa vaihtelevat 25-50 % välillä

 

Ruokailutottumukset ovat muuttuneet ja niitä voidaan muuttaa

Elintarvikkeiden kulutuksen muutokset ovat olleet monin tavoin haitallisia ympäristön kannalta: Kohonneen elintason seurauksena erityisesti lihan, juuston ja jogurtin kulutus on kasvanut, samalla kun rukiin ja perunoiden kulutus on selvästi vähentynyt. Vihannesten, marjojen ja hedelmien käyttö on kasvanut, mutta kyse on ollut lähinnä kasvihuone- ja tuontivihanneksista ja tuontihedelmistä. Avomaalla tuotettujen juuresten ja marjojen kulutus on samaan aikaan vähentynyt.

Maataloustilastot: lisätietoja eri vuosien ravintotaseista

Sama kehitys on ollut nähtävissä ruokapalveluiden tarjonnassa. Tuontiruoan osuuden ammattikeittiöissä on arvioitu olevan suurempi kuin kotitalouksissa. Ammattikeittiöissä on esimerkiksi viime vuosina tarjottu runsaammin kalaa, mutta kulutuksen kasvu on perustunut ulkomailta tuotuun kalaan ja kalatuotteisiin. Näiden käyttö on suurtalouksissa kaksinkertaistunut.