Sijaintisi: Ruokapalveluala > 1. Opiskele > Ruoan tuotanto ja jalostus > Ympäristövaikutusten arviointi
 
 
Lähetä palautetta
 
 

Anna palautetta Ympäristöosaava ammattilainen -palvelusta

Otamme mielellämme vastaan palautetta verkkopalvelusta, esimerkiksi sisällöistä ja käytettävyydestä. Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Kiitos!





Ympäristövaikutusten arviointi

Suomessa on käytössä useita mittareita, joiden avulla helpoimmin laskettavissa olevia ympäristövaikutuksia, kuten ilmastovaikutusta ja vesistökuormitusta vertaillaan. Toistaiseksi elinkaariarvioita on tehty vasta muutamasta kymmenestä tuotteesta, mutta niiden perusteella tunnetaan ruoan kuormittavuuden päälinjat.

Elinkaariarviointi on menetelmä, jossa pyritään laskemaan tuotteen koko elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset alkutuotteesta jalostusprosessien kautta kulutukseen ja jätteeksi. Sen avulla voidaan periaatteessa laskea yhteen kaikki tuotannon ympäristövaikutukset, vaikka ruokakomponentti olisi tuotettu vaiheittain eri puolilla maailmaa.

Ruoantuotannon ympäristövaikutusten kansainvälinen vertailu on kuitenkin vaikeaa, koska laskentaperusteet vaihtelevat, eikä kaikkea tietoa ole saatavissa. Laskennan ulkopuolelle jäävät usein vaikeasti laskettavissa olevat ympäristövaikutukset. Toistaiseksi esimerkiksi kemikaalien käytön vaikutuksia ei ole sisällytetty Suomessa tehtyihin elinkaariarviointeihin.

Mittatikku on väline ympäristövaikutusten havainnollistamiseen. Tuotteiden ympäristövaikutuksia lasketaan elinkaariarvioinnin (LCA) avulla ja mittatikku auttaa vertailemaan havainnollisella tavalla kahden tuotteen erilaisia ympäristövaikutuksia. Mittatikun avulla voi myös arvioida valmistuksen, pakkauksen, kuljetuksen ja kulutuksen osuutta ympäristövaikutuksissa.

Hiilijalanjälki tarkoittaa jonkin tuotteen tai toiminnan aiheuttamaa ilmastokuormaa eli sitä, kuinka paljon koko tuotantoketjussa syntyy kasvihuonekaasuja. Hiilijalanjälki on siis ilmastovaikutuksiin keskittynyt elinkaariarviointi.

Katso arvioita eri elintarvikkeiden hiilijalanjäljen vaihteluväleistä (kg CO2-ekv/kg tuote).

Vesijalanjälki
tarkoittaa elintarvikkeissa sitä, kuinka paljon tuotteen tuotantoketju on kuluttanut maailman vesivaroja. Siihen lasketaan tuotteen sisältämän veden lisäksi kaikki vesi (piilovesi), joka on tarvittu esimerkiksi viljelyyn, teollisuuden prosesseissa ja tuotteiden valmistukseen.

Katso eri elintarvikkeiden ja muiden hyödykkeiden tuotannon vaatimia vesimääriä.

Ekologinen selkäreppu
tarkoittaa luonnonvarojen piilovirtoja, eli materiaalimäärää, joka ei ole mukana tuotteessa, mutta jonka tuotteen aikaansaaminen, käyttö ja jätehuolto ovat kuluttaneet jossakin vaiheessa jossakin päin maailmaa.


MIPS (Material Input Per Service unit) on ekotehokkuuden mittari. Siihen on laskettu kaikki tietyn hyödykkeen tuottamiseksi tarvittavat materiaalivirrat eli luonnonvarat, joita ihminen ottaa luonnosta ja aikanaan palauttaa muodossa tai toisessa.