Lähetä palautetta
 
 

Anna palautetta Ympäristöosaava ammattilainen -palvelusta

Otamme mielellämme vastaan palautetta verkkopalvelusta, esimerkiksi sisällöistä ja käytettävyydestä. Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Kiitos!

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ruoan tuotantoon

Jotkut ennustetuista ilmastonmuutoksen vaikutuksista, esimerkiksi kasvukauden piteneminen ja ilman kohonnut hiilidioksidipitoisuus, voivat hyödyttää Suomen maataloustuotantoa. Sen sijaan esimerkiksi suuret säävaihtelut ja sateisuuden lisääntyminen voivat haitata sitä.

Ilmastonmuutoksen jatkuessa suurien maatalousmaiden maataloustuotantoon sopivan maan kokonaisala todennäköisesti vähenee ennustetun kuivuuden, rankkasateiden ja tulvien lisääntymisen myötä. Myös pohjavesivarantojen niukkuus aiheuttaa jo tällä hetkellä monissa maissa ongelmia maanviljelylle ja ilmastonmuutos niukentaa vielä lisää vesipulasta kärsivien alueiden vesivaroja.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset koettelevat ankarimmin kehitysmaita, joissa seuraukset tuntuvat jo arjessa. Esimerkiksi Afrikassa joissakin maissa vallitsee äärimmäinen kuivuus ja toisaalla tulvat ovat yhä tavallisempia vuosittain.

Ilmastonmuutos + väestönkasvu = Ruoan tuhlaamiseen ei ole enää varaa.