Sijaintisi: Ruokapalveluala > 1. Opiskele > Kestävä ruokalistasuunnittelu
 
 
Lähetä palautetta
 
 

Anna palautetta Ympäristöosaava ammattilainen -palvelusta

Otamme mielellämme vastaan palautetta verkkopalvelusta, esimerkiksi sisällöistä ja käytettävyydestä. Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Kiitos!

Kestävä ruokalistasuunnittelu

Ympäristövastuullisen ruokalistan suunnittelussa mietitään

  • aterioiden ympäristövaikutusten vähentämistä ruokalistaa ja reseptejä muokkaamalla
  • ruokahävikin vähentämistä
  • ruoan varastoinnin ja valmistusmenetelmän ympäristövaikutuksia, joita voidaan vähentää työohjeita ja työmenetelmiä parantamalla
  • ympäristövastuullisuuteen vaikuttamista myös tarjoilun ja asiakasviestinnän keinoin.

Ravitsemussuositusten mukainen terveellinen ruokavalio ja suositukset kestävästä ruokatarjonnasta ovat samansuuntaisia. Suomalaisten ravitsemustottumukset paranisivat nykyistä suuremmalla täysjyväviljan, kalan, kasvisten, hedelmien ja marjojen kulutuksella sekä pienemmällä sokeripitoisten ja runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävien elintarvikkeiden kulutuksella.

Ruokailutottumusten muuttaminen ravitsemussuositusten mukaiseksi merkitsisi kasvisten syönnin lisäämistä ja kovaa rasvaa sisältävien eläinkunnan tuotteiden syönnin vähentämistä, myös rasvaisten maitotuotteiden osalta. Kulutusmäärien vähentäminen ravitsemussuositusten mukaiseksi vähentäisi myös ruoan ympäristövaikutuksia.

Suomalaisten ravitsemusongelmista suurimpia ovat ylipaino, sydän- ja verisuonitaudit sekä 2-tyypin diabetes. Virvoitusjuomien, makeisten, snacksien ja muiden pitkälle jalostettujen energiapitoisten ruokien kasvanut kulutus on ongelma sekä kansanterveyden että ympäristön näkökulmasta. Näissä tuotteissa on alhaisen ravintoarvon lisäksi suhteellisen korkea ympäristökuormitus.

FOODWEB-hanke on tuottanut ateriasovelluksen, jolla voidaan vertailla erilaisten ruoka-annosten ympäristövaikutuksia, ravitsemuksellista laatua ja niistä aiheutuvaa kemikaalialtistusta.