Lähetä palautetta
 
 

Anna palautetta Ympäristöosaava ammattilainen -palvelusta

Otamme mielellämme vastaan palautetta verkkopalvelusta, esimerkiksi sisällöistä ja käytettävyydestä. Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Kiitos!





Ruokatuotannon toteutuksen ympäristövaikutukset

Keittiöiden muita ympäristövaikutuksia voidaan vähentää mm. seuraavasti:

  • Ruoan menekin ja asiakasmäärien seuranta ja suunnittelu, sopivien annosmäärien valmistus
  • Huomioimalla ruokalistasuunnittelussa valmistusmenetelmät ja työohjeissa laitteiden optimaalinen käyttö
  • Vakioimalla ympäristövastuulliset reseptit ja mittaamalla (punnitsemalla) raaka-aineet tarkasti (=> hävikki vähenee)
  • Ruokaerien valmistus ajoitetaan menekin mukaan
  • Valmistusaika merkitään resepteihin, jotta ruokaerät valmistuvat oikea-aikaisesti ja turha lämpösäilyttäminen jää pois

Testaa Metoksen sivuilla hallitsetko laitteiden optimaalisen käytön

Varastointi:

  • Sopiva ja hallittu raaka-aineiden varastointi. Ympäristön kannalta suositeltavinta on kuivavarastointi, sitten kylmävarastointi ja huonoin vaihtoehto pakkasvarastointi. (merkitään tulopäivä, käytetään saapumisjärjestyksessä, FIFO = First In - First Out)
  • Huolehditaan elintarvikkeiden oikeista säilytyslämpötiloista (=> jätteiden ja hävikin vähentäminen)
  • Varsinkin hedelmät ja vihannekset ovat herkkiä elintarvikkeita - oikeat säilytysolosuhteet pienentävät hävikkiä.

Tuoreiden porkkanakuutioiden käyttö aiheuttaa merkittävästi pienemmän ilmastokuormituksen kuin kuutioiden hankkiminen pakastettuina.


Jalostusaste:

  • Vähennetään jalostusta (tuore vs. pakaste, kuoriperuna vs. kuorittu peruna, porkkanatikku vs. porkkanaraaste)
  • Tuoreiden, laadukkaiden ja maistuvien tuotteiden käyttäminen lisää ruoan terveellisyyttä ja vähentää ruokahävikkiä. Mitä pidemmälle raaka-aineet jalostetaan, sitä enemmän työvaiheita ja laitteita ja suurempi ympäristökuormitus. Pitkälle jalostetut tuotteet ovat myös kustannuksiltaan arvokkaampia, koska ne sisältävät paljon muita tuotantotekijöitä kuin raaka-aineita.