Lähetä palautetta
 
 

Anna palautetta Ympäristöosaava ammattilainen -palvelusta

Otamme mielellämme vastaan palautetta verkkopalvelusta, esimerkiksi sisällöistä ja käytettävyydestä. Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Kiitos!

Muut hankinnat vastuullisessa keittiössä

 

 • Mietitään onko tavaraa tai konetta pakko hankkia, vai
  • voidaanko tarve hoitaa muuten, esimerkiksi palvelua ostamalla
  • voidaanko entinen korjata - tuotteen eliniän jatkaminen kunnostamalla ja muodistamalla on yleensä ympäristöä säästävä teko
  • voiko joku muu tuote korvata hankinnan.
 • Tarkistetaan varastotilanne säännöllisesti ja ennen hankintaa.
 • Vaaditaan hankittavilta käyttötavaroilta, kemikaaleilta ja palveluilta ympäristömerkintä tai julkisten hankintojen tapauksessa merkintää vastaavat ominaisuudet.
 • Laitehankinnoissa käytetään vertailuperusteena kokonaistaloudellisuutta eli laitteiden elinkaarikustannuksia. Vaaditaan koneilta parasta energialuokitusta tai tietoa koneiden energiatehokkuudesta. Ammattikeittiölaitteille ei ole toistaiseksi energialuokitusta, mutta niiden energian- ja vedenkulutus voidaan huomioida valintakriteereissä ja pisteyttää halutulla painoarvolla.
 • Mietitään hankintojen ja erityisesti palvelujen paikallisuutta.
Motivan laskentaohjeet elinkaarikustannuksille
Energiamerkintä ja luokitus kotitalouslaitteille

Ympäristömerkit

 Ympäristömerkki

Pohjoismaiden virallinen ympäristömerkki Joutsenmerkki kertoo mitkä tuotteet ja palvelut ovat ympäristön kannalta parhaiden joukossa. Joutsenmerkkiä voi hakea vain niissä tuoteryhmissä, joissa on olemassa ennalta laaditut kriteerit eli ympäristömerkin myöntämisperusteet. Joutsenmerkin vaatimukset tarkistetaan määräajoin pohjoismaisena yhteistyönä. Merkki ei kerro tuotteen alkuperästä.

Joutsenmerkillä on kriteerit mm. suurkeittiöiden astianpesuaineille ja erilaisille siivousaineille, mikrokuituliinoille, pehmopapereille ja lautasliinoille.

Joutsenmerkki voidaan myöntää myös ravintolapalveluille. Merkin kriteerit koskevat kattavasti toiminnan ympäristövaikutuksia.

Katso Joutsenmerkin kriteerit hotelleille, ravintoloille ja kongressikeskuksille

 

 Ecolabel

Euroopan yhteisön yhteinen ympäristömerkki EU-Kukka kertoo tuotteen tai palvelun ympäristöystävällisyydestä. EU-Kukka voidaan myöntää tuotteelle, joka tuoteryhmässään kuuluu parhaiden joukkoon, eli täyttää tietyt elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia koskevat kriteerit. EU-Kukka myönnetään aina määräajaksi ja merkinnän saaneita tuotteita valvotaan jatkuvasti. Suomessa merkintää valvoo ja käyttöä kehittää Motiva Services Oy - Ympäristömerkintä.

Lue lisää ympäristömerkeistä