Ruoanvalmistuksen energiatehokkuutta voi parantaa valitsemalla sopiva
laite ja valmistusastia ruoan määrän ja valmistustavan mukaan sekä käyttämällä
laitteita järkevästi.
- Esilämmitä uunit ja
padat ennen ruoan valmistamista
- Keitä vähässä vedessä
ja kuumenna kerrallaan vain tarvittava määrä
- Käytä kansia
- Hyödynnä patojen ja
uunien jälkilämpö (energiansäästö 10-20 %)
Ruoanvalmistuslaitteiden, kuten liesien, uunien ja patojen
energiatehokkuutta kuvaa hyötysuhde (%), joka kertoo miten suuri osuus
käytetystä energiasta hyödynnetään ruoan lämmittämiseen. Laitteiden energiatehokkuus ei siis ole pääteltävissä
liitäntätehosta, vaan erilaisten ja etenkin eri-ikäisten laitteiden kyky
hyödyntää energiaa tehokkaasti vaihtelee suuresti.
Liedet
Liesistä energiatehokkaimpia ovat induktioliedet
(90%) ja infrapunaliedet (80%), kun perinteisten valurautaliesien
energiatehokkuus on usein vain 35 prosentin luokkaa. Nopeat induktioliedet
sopivat erityisesti ravintoloihin, mutta niiden käyttöönotto vaatii usein myös
keittoastioiden uusimisen. Energiatehokas liesi lämmittää ympäristöään vähemmän
(hukkalämpö), jolloin myös keittiön jäähdytystarve on vähäisempi.
Padat
- Sekoittavien, ulkovaipaltaan
kokonaan eristettyjen patojen hyötysuhde on noin 85 %, perinteisten noin
60 %.
- Pataruokien
valmistuksessa suuri
osa energiasta kuluu padan ja ruoan lämpötilan nostamiseen. Valmiiksi
lämpimällä
padalla kannattaa valmistaa
useita peräkkäisiä kypsennyseriä, jolloin energian käyttö tehostuu.
- Täysi pata kuluttaa annosta
kohti vähemmän
energiaa kuin vajaasti täytetty pata. Kullekin valmistuserälle kannattaa
siis valita mahdollisimman sopivan kokoinen kypsennysastia.
- Kannen käyttö etenkin
haudutusvaiheessa ja korkeilla lämpötiloilla pienentää merkittävästi padan
energiankulutusta.
- Sekoittimen
käyttö säästää energiaa, koska sekoittuessa lämpö siirtyy tehokkaammin ja
tasaisemmin ruokaan. Tämä vähentää kypsennyshävikkiä ja ruoan kiinni
palamista padan pintaan, mikä helpottaa myös pesua.
- Hyödynnä
jälkilämpö, sammuta pata ennen ruoan valmistumista.
- Keiton
valmistus on energiatehokkainta ja nopeinta kuullottamalla ensin kasvikset
kuumennetussa padassa ja lisäämällä vasta sitten neste.
Uunit
- Uuni on energiatehokas, jos sitä käytetään
täytenä. Kun uunissa kypsennetään vain muutamia vuoallisia, on
energiankulutus moninkertainen verrattaessa täysiin täyttömääriin.
- Myös sopivan kokoisten kypsennysastioiden valinta
on tärkeää: liian syvien paistovuokien käyttö suurilla vuokatäytöksillä
kasvattaa energiankulutusta, kypsennyshävikkiä ja kypsennysaikaa.
- Laadukkaan kypsennystuloksen saavuttamiseksi
kannattaa hyödyntää laitteen automatiikka ja tallentaa kaikkien ruokalistan
tuotteiden kypsennys omiksi ohjelmiksi uuniin
- Uunin esilämmitys kuluttaa paljon energiaa.
Uunilla on näin ollen parasta valmistaa useita ruokaeriä peräkkäin. Kun
uunikammio ja boilerissa oleva vesi ovat valmiiksi kuumia, esilämmitys vie
vähemmän aikaa ja energiaa.
- Hyödynnä jälkilämpö, sammuta uuni ennen ruoan
valmistumista.
- Uunia ei pidetä tarpeettomasti päällä.
Uunia käytettäessä tulee välttää turhia oven avauksia ja käyttää
paistolämpömittaria.