Lähetä palautetta
 
 

Anna palautetta Ympäristöosaava ammattilainen -palvelusta

Otamme mielellämme vastaan palautetta verkkopalvelusta, esimerkiksi sisällöistä ja käytettävyydestä. Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Kiitos!

Puhtaanapito

Mikrokuitusiivous on kevyttä ympäristölle ja puhdistustyön tekijälle

Ammattikeittiöiden päivittäiseen puhtaanapitoon suositellaan nykyisin mikrokuitusiivousta. Tämä ns. vedetön siivous perustuu siivousvälineiden mikrokuitumateriaaliin runsaan vedenkäytön ja käyttötarkoituksen mukaan pH-arvoiltaan vaihtelevien pesuaineiden sijaan. Voimakkaampi hankauspesu tehdään tarpeen mukaan - työpinnoille tiheämmin ja lattiapinnoille harvemmin.

Siivousvälineet, mikrokuituliinat ja mopit esikäsitellään pesemällä pesukoneessa ja kuivaamalla, linkoamalla tai puristamalla ne käyttötarkoituksen mukaan kuiviksi, nihkeiksi tai kosteiksi siivouskeskuksessa. Käsin pesemällä mikrokuitumateriaalit eivät pysy riittävän hygieenisinä.

Siivousvaunuun tai vastaavaan varataan riittävä määrä puhtaita pyyhkeitä hyvään käyttöjärjestykseen kohteen likaisuuden, hygieniamääräysten ja pesukäytänteiden mukaan. Välineitä otetaan käyttöön yksi kerrallaan ja likaantuneet välineet lajitellaan niille varattuun säiliöön.

Vedetön siivous on hygieenistä. Nihkeä mikrokuituliina puhdistaa pintoja yhtä hyvin kuin pesuaineella tai desinfiointiaineella kostutettu siivousliina ja jättää pinnat kuivemmiksi, mikä vähentää mikrobien kasvumahdollisuuksia. Mikrokuituliinalla kuivaus on siksi suositeltavaa myös vesipesun jälkeen. Pinttyneisiin kohtiin voidaan ennen pyyhkimistä sumuttaa suihkepullosta kosteutta.

Mikrokuitusiivous säästää vettä, pesuaineita, mekaanista työtä sekä pintojen kuivumisen kuluttamaa lämmitysenergiaa. Lisäksi se vähentää pesuaineen saostumia ja lian pinttymistä sekä kosteusvaurioita, sekä vähentää märkäpesun aiheuttamaa liukastumisvaaraa.

Mikrokuitusiivous on kevyempi ja ergonomisempi menetelmä kuin perinteinen märkäpesu. Pesuliuoksia ei tarvitse nostella ja kuljettaa mukana eikä puristaa käsin siivousliinoja ja moppeja. Suurten lattiapintojen pesemistä helpottaa yhdistelmäkoneen käyttö.

Puhtaanapidon kemikaalit

Puhdistusaineet kuormittavat merkittävästi ympäristöä elinkaarensa kaikissa vaiheissa. Puhdistusaineiden raaka-aineet ovat usein uusiutumattomia öljypohjaisia, aineita valmistaessa kuluu paljon energiaa ja käyttö ja käytöstä poistaminen aiheuttavat päästöjä veteen, ilmaan ja maaperään. Jotkut puhdistuskemikaaleissa sisältämät tehoaineet ovat myrkyllisiä, voivat kertyä eliöihin ja rikastua ravintoketjuissa. Kemikaalit sisältävät myös vesistöjä rehevöittäviä ainesosia.

Puhdistusaineiden suuren ympäristökuormituksen vuoksi niille on laadittu ympäristökriteerejä ensimmäisten tuotteiden joukossa.

Käytä astianpesussa ja siivouksessa ympäristömerkittyjä kemikaaleja, jotka ovat vähemmän haitallisia käyttäjälle ja jäteveden joukossa. Lähes kaikilta tukuilta ja tavarantoimittajilta löytyy ympäristömerkittyjä, ammattikäyttöön tarkoitettuja pesu- ja liotusaineita sekä huuhtelukirkastetta.

Pesu- ja siivousaineiden oikea annostelu on tärkeää, sillä sekä liiallinen että liian vähäinen annostelu heikentävät pesutulosta.

Koneellisessa astianpesussa käytettävät pesuaineet ovat voimakkaasti emäksisiä ja siksi syövyttäviä. Niiden käsittelyssä tulee noudattaa erityistä huolellisuutta. Erityisen vaarallista on laimentamattoman aineen pääsy iholle tai silmiin.

www.ymparistoosaava.fi/puhdistuspalveluala