Ympäristöosaava ammattilainen -palvelun pohjana ja innoittajana on ollut
Ruokapalvelualan Ympäristöpassi, joka julkaistiin Savon
koulutuskuntayhtymän kehittämiskeskuksen, EkoCentrian hankkeen
tuloksena vuonna 2011. Ympäristöpassi saavutti ruokapalvelualalla
nopeasti suosiota, ja vastaavaa palvelua haluttiin tarjota myös muille
aloille. Samalla Ympäristöpassi liittyi osaksi monialaista
Ympäristöosaava ammattilainen -palvelua.
Ympäristöpassin suoritukset ovat siirtyneet uuteen palveluun ja ovat
voimassa normaalisti, kolme vuotta suorituspäivästä. Muutos ei edellytä
Ympäristöpassin suorittaneilta toimenpiteitä.
Myös organisaatioiden tilit on siirretty Ympäristöosaava ammattilainen -palveluun. Uudessa palvelussa on huomioitu organisaation kehittämisen näkökulma entistä paremmin ja tilien hallintaa on kehitetty. Tilien ylläpitäjiin on oltu yhteydessä ja sovittu siirtoon liittyvistä kysymyksistä.
Ympäristöpassin taustalla on Valtioneuvoston periaatepäätös Kestävien julkisten hankintojen edistämiseksi. Periaatepäätöksessä mainitaan, että osaksi neuvontaa kehitetään ympäristöpassitoimintamalli, jonka avulla ruokapalveluista vastaavat pystyvät osoittamaan hallitsevansa ympäristövastuulliseen toimintaan ja hankintoihin liittyvät säädökset ja käytännöt. Ohjeistuksella ja neuvonnalla edistetään elinkaarinäkökulman huomioonottamista. Tavoitteena on edistää energian ja veden kulutuksen optimointia sekä vähentää biojätteiden määrää ja elintarvikkeiden ilmastovaikutusta. (VN 8.4.2009)
Ympäristöpassin kehittämistä on rahoittanut maa- ja metsätalousministeriön
Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma (Sre) ja Laatuketju.