Suomalaisen tuotannon ja kulutuksen elinkaariaikaiset ympäristövaikutukset toimialoittain ja tuoteryhmittäin. Envimat -hanke. Suomen
ympäristökeskus (Syke) 2006 - 2009. Suomen kansantalouden
materiaalivirtojen ympäristövaikutusten arviointi ENVIMAT -mallilla.
Suomen ympäristö 20/2009
Kotitalouksien kulutusvalintojen ympäristövaikutukset ja niistä
viestiminen - esimerkkeinä elintarvikkeet ja asuminen. Consev-hanke.
(Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT), Suomen
ympäristökeskus (SYKE), Oulun yliopiston Thule-instituutti ja
Kuluttajatutkimuskeskus (KTK) 2006-2009.
Peloton-hankkeessa kehitellään uuden, resurssitehokkaan talouden malleja. Mukana myös ruokapalveluala.
Elintarvikkeiden ympäristövaikutukset. Foodchain -hanke. Maa- ja
elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) ja valtion teknillinen
tutkimuskeskus (VTT). 2000-2003
Elintarvikeketjun ympäristövastuun taustaraportti 2009. Selvitys koko elintarvikeketjun ympäristövaikutuksista.MTT, SYKE, Thule-instituutti.
Elintarvikeiden hiilijalanjäljet-hanke. MTT. 2009-2012
Hankkeen esittely
Ruokajäte rasittaa ympäristöä enemmän kuin pakkaukset. Juha-Matti Katajajuuri (MTT).Tieto&trendit-lehti 2/2008
FinMIPS kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanos. Elintarvike MIPS.Kauppinen, Lähteenoja, Lettenmayer. Maa- ja elintarviketalous 130.2008.
Suomen kalatuotteiden elinkaariarviointi SYKE. 2004. Suomen ympäristö 687.
Alkuperää kalastamassa. Vastuullisuus henkilöstöravintoloiden ja kaupan alan ostoissa. FinnWatch 2/2010
Julkisten ruokapalvelujen laatukriteerit. MMM. FCG, 2010.
Paikallinen ruokajärjestelmä: ruoantuotanto ja -kulutus sekä ympäristövaikutukset. MTT. 2007. MTT:n selvityksiä 135.
Energiatehokas ammattikeittiö. Työtehoseura, Motiva. 2009.
Elintarvikkeiden hankintaohjeistus. Julkiselle sektorille suunnattu, ostotoiminnan parissa työskentelevien ihmisten tueksi laadittu sähköinen opas.
Ympäristöä säästäviä hankintoja. Käsikirja ympäristönäkökohtien huomioimiseen. Euroopan komissio. 2005
Ympäristönsuojelulaki
Terveydensuojelulaki
Jätelaki
Turun Sanomat 2012: Ruoanvalmistus siirtymässä keskuskeittiöille
Maataloustilastot: Ravintotase 2013
Pnas.org: Increasing homogeneity in global food supplies and the implications for food security. 3/2014
Luomutietoverkko: Luomutuotanto vähentää vesistöjen rehevöitymisriskiä
Ilmasto-opas.fi: Metaani
MTT: Maatalouden kasvihuonekaasupäästöt ja niiden vähentäminen (MTT:n Raportti 127, 2014), Ilmase.fi
Evira: Kasvinsuojeluainejäämien valvontatulokset vuonna 2011
Evira: Muuntogeeniset elintarvikkeet
Foodweb.ut.ee: FOODWEB-hanke
MTT: Uusi vertailumenetelmä yhdistää ruoan ympäristövaikutukset ja ravitsemuksen
MTT: Ilmastovalinta opastaa kestävämpään syömiseen
MTT: Elintarvikeala haluaa tukea kuluttajien ilmastomyönteisiä valintoja
MTT: Etenemissuositus elintarvikkeiden ilmastoviestintään. 2013.
Joutsenmerkki.fi: Kriteerit Hotellit, ravintolat ja kongressikeskukset
TEM: Energiatehokkuus julkisissa hankinnoissa. Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeet. Kesäkuu 2011. (Motiva.fi)
Hankinnat.fi: Sosiaaliset näkökohdat
Finnwatch (2013): Alkuperä tuntematon - Sosiaalinen kestävyys kuntien julkisissa hankinnoissa.
Kemikaalineuvottelukunta.fi: Kemikaalilainsäädäntö ja ja sen valvonta Suomessa. Kemikaalineuvottelukunnan julkaisuja 9 (2013).
Kierrätys.info: Vaarallinen jäte
Hankinnat.fi: Hankintalain uudistaminen alkaa
Motiva.fi: Julkiset hankinnat - kestävä hankinta kannattaa
Motiva.fi: Hankintaohje/Ruokapalvelut: Energia ja vesi
Motiva.fi: Kotitalouslaitteiden energiamerkintä
YM 2009: Kestävät julkiset hankinnat - Julkinen sektori kestävien hankintojen edelläkävijäksi.