Sijaintisi: Ruokapalveluala > 1. Opiskele > Vinkit ja hyvät käytännöt
 
 
Lähetä palautetta
 
 

Anna palautetta Ympäristöosaava ammattilainen -palvelusta

Otamme mielellämme vastaan palautetta verkkopalvelusta, esimerkiksi sisällöistä ja käytettävyydestä. Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Kiitos!





Vinkit ja hyvät käytännöt

Hyviä käytäntöjä ruokapalvelualalle 

Ympäristöpassi-hankkeessa koottiin hyviä käytäntöjä ammattikeittiöistä ja ammatillisesta koulutuksesta. Sivulle päivitetään hyväksi koettuja käytäntöjä vinkeiksi muillekin. Voit lähettää niitä yllä olevan Lähetä palautetta -painikkeen avulla.

Kestävä kehitys
Espoon kaupungin Espoo Catering: Kestävästi kehittyvät ruokapalvelut

Ympäristövastuullinen asiakasviestintä

Tehokasta asiakasviestintää ruokailun ja kahvittelun ohessa

Kestävä ruokalista
Ruokapalvelupäälliköiden ehdotuksia I - Kestäviä elintarvikevalintoja
Steiner-päiväkodeissa, esiluokilla ja kouluissa pyritään tarjoamaan puhdasta ravintoa

Kestävät hankinnat
Vieremän kunnan ruokapalvelut

Lähis-opas: Lisää lähiruokaa julkisten keittiöiden asiakkaille

Närmatsguide

Ruokahävikin vähentäminen

Jyväskylän kaupungin kokeilu ylijäämälounaiden tarjoamisesta edullisesti

Muut ympäristöasiat
Ruokapalvelupäälliköiden ehdotuksia II - Energia ja vesi
Ruokapalvelupäälliköiden ehdotuksia III - Biojäte
Biojätteen vähentämiskampanja (Savon koulutuskuntayhtymä)
Vedetön siivous (Savon koulutuskuntayhtymä)
Energian kulutuksen mittaaminen (Savon koulutuskuntayhtymä)

Kestävää ammatillista opetusta 
Savon ammatti- ja aikuisopiston matkailu- ja ravitsemisalan oppilaitos

Linkkivinkkejä

Ruoka ja ympäristö
Vastuullinen elämäntapa - Maailman Luonnonsäätiön, WWF:n vinkit auttavat pohtimaan omaa elämäntapaa ja valintoja.
Kalaopas - WWF:n opas kalan valintaan
Ruokaopas - WWF:n opas kestävään ruokailuun

Ruoan tuotanto ja jalostus

CO2-raportti on verkossa ilmestyvä sitoutumaton uutislehti, joka kertoo lukijoilleen ajankohtaisimmat uutiset ilmastonmuutoksesta ja energiasta.
Pakkausten ympäristövaikutuksista
EU_ympäristömerkityt tuotteet, joita suomessa on saatavilla
Luomutietopankki tarjoaa tutkittua tietoa ja uutisia luomusta kotimaasta ja ulkomailta.
Muuntogeeniset elintarvikkeet - Biotekniikan neuvottelukunnan julkaisun tavoitteena on antaa lukijalle taustatietoa Suomessa, Euroopan unionissa (EU) ja muualla maailmalla käytävään keskusteluun muuntogeenisistä kasveista ja niiden käytöstä elintarviketuotannossa.

Kestävä ruokalistasuunnittelu
Elintarviketeollisuuden ympäristövastuun katsaus 2016) Raportti kuvaa elintarviketeollisuuden ympäristökuormitusta sekä ympäristövastuun toimenpiteitä ja toteutumista alan yrityksissä.
Vastuullinen toiminta -osio Elintarviketeollisuusliiton sivuilla

Keittiön energiankulutus
Motiva tarjoaa monipuolista tietoa sähköstä, vedestä, energiankulutuksesta. Motiva on asiantuntijayritys, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön.
Tutustu vihreään sähköön, kilpailuta sähköntoimittajat, vaihda virtaa

Materiaalitehokkuus ja jätehuolto
Fiksu vähetää jätettä Helsingin seudun ympäristöpalvelujen keräämää runsaasti tietoa ja käytännöllisiä ja helppoja ohjeita jätteen määrän vähentämiseksi.
Saa syödä! - vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen, kohderyhmänä lähinnä kotitaloudet
Ekokompassin toimialakortti ruokapalveluihin
Kierratyspisteet - löydä lähimmät kierrätyspisteet mille tahansa jätteelle eri puollilla Suomea

Muita linkkejä

Kouluruokadiplomi - koululle myönnettävä tunnustus laadukkaasti ja valtakunnallisten tavoitteiden mukaan toteutetusta kouluruokailusta