Lähetä palautetta
 
 

Anna palautetta Ympäristöosaava ammattilainen -palvelusta

Otamme mielellämme vastaan palautetta verkkopalvelusta, esimerkiksi sisällöistä ja käytettävyydestä. Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Kiitos!

Vedenkulutus

Tämän osion tavoitteena on, että
- tiedät, miksi vettä kannattaa säästää
- osaat säästää vettä eri työtehtävissä
- teet yhteistyötä kiinteistönhoidon kanssa vedenkulutuksen vähentämiseksi.

Työympäristöstä riippumatta alan kiinteistöissä kuluu vettä esimerkiksi puhdistuspalveluihin ja ruoanlaittoon. Suomalaisten vedenkulutus vaihtelee melko paljon: 90-270 litraa asukasta kohden vuorokaudessa. Keskimääräinen suomalaisen vedenkulutus on 155 litraa vuorokaudessa.

Lämmintä vettä käytetään keskimäärin 40-50 litraa vuorokaudessa henkilöä kohti. Käyttöveden lämmityksen osuus rakennuksen energiankulutuksesta onkin merkittävä, sillä noin viidennes asuinkiinteistöjen energiasta kuluu veden lämmittämiseen.

Vettä kuluu myös ruokaan, juomiin sekä astioiden ja tilojen puhtaanapitoon. Veden kulutusta on syytä seurata ja vähentää, sillä se on raaka-aineena arvokas. Vaikka Suomessa on paljon makean veden varantoja, on vettä silti syytä käyttää säästeliäästi. Raakaveden hankintaan, puhdistukseen ja pumppaukseen sekä jätevesien käsittelyyn kuluu runsaasti energiaa ja puhdistuskemikaaleja.

Vuorokausittaisen vedenkulutuksen jakautuminen (Lähde: Motiva)

Vedenkulutus vaihtelee paljon. Etenkin yksityishenkilöillä on mahdollisuus hillitä vedenkulutustaan. Käyttötottumukset vaikuttavat oleellisesti vedenkulutukseen. Esimerkiksi viiden minuutin suihkussa vettä kuluu keskimäärin 60 litraa, ammekylvyssä viisi kertaa enemmän.

Esimerkiksi hoitolaitosten pesutilanteissa asiakkaan omatoimisuuden tukeminen menee vedenkäytön säästämisen edelle. Asiakkaan omaa kokemusta sopivasta veden lämpötilasta tulee myös kunnioittaa. Sen sijaan suihkutuksen yhteydessä veden juoksutuksen kestoon voidaan kiinnittää huomiota. Suihkun voi esimerkiksi sulkea saippuoinnin ajaksi.

Vedenkulutukseen vaikuttavat myös vesikalusteiden ominaisuudet ja kunto. Vesikalusteissa kannattaa satsata uusimpaan, vettä säästävään tekniikkaan. Nykyaikaisissa yksiotehanoissa veden täysi virtaama voidaan rajoittaa neljään litraan minuutissa. Uudet WC-istuimet toimivat jopa alle neljän litran kertahuuhtelulla tai niiden huuhtelumäärän voi valita tarpeen mukaan.

Vuodoista tulee ilmoittaa kiinteistönhoitajalle nopeasti. Pienikin korjaamaton wc-altaan tai hanan vuoto kuluttaa vuositasolla melkoisen määrän vettä. Vedenkulutuksen lisääntyminen tietää myös kustannusten lisääntymistä.

WC:n jatkuva vuoto saattaa tuoda useiden tuhansien eurojen lisälaskun: Katso Pienistäkin vuodoista koituu suuret kustannukset -taulukko sivulla Kiinteistönhoitoala/Vesijohtoverkosto/Asiakkaiden neuvonta

Keinoja vedenkulutuksen vähentämiseen:

Älä lotraa

  • Ota suihku kylvyn sijaan äläkä juoksuta vettä turhaan.
  • Jo kahden henkilön taloudessa astioiden huuhtominen juoksevalla vedellä voi kuusinkertaistaa huuhteluveden kulutuksen astianpesukoneeseen verrattuna.

Pese taloudellisesti

  • Pese täysiä koneellisia ja käytä tarvittaessa säästö- tai vajaatäyttöohjelmaa.
  • Säädä pesulämpötila 40 asteeseen tai sen alapuolelle, jos vaatteen pesuohje sen sallii.
  • Hanki nykyaikaiset ja vettä ja energiaa säästävät laitteet ja vesikalusteet, kun vanhat vaativat korjaamista
  • Uudet astian- ja pyykinpesukoneet kuluttavat vettä vain puolet verrattuna 15 vuotta vanhoihin koneisiin.
  • Uudet WC-istuimet kuluttavat vettä alle puolet vanhoihin verrattuna.
  • Vaihda kaksiotehana yksiotesekoittimeen.

Säädä virtaamat sopiviksi

  • Suihkuhanan virtaamaksi riittää 12 l/min, käsipesuhanassa 6 l/min.
  • Laita vesivuodot kuriin: korjauta vuotava hana tai WC-istuin heti.

Käyttöveden lämpötilan on oltava vähintään +55 °C, jotta bakteerit ja muut terveysriskit saadaan poistettua ja enintään +65 °C henkilökohtaiseen hygieniaan tarkoitetuissa lämminvesikalusteissa.